Sunday, August 28, 2011

My collections

Finally siap juga..Crochet roses handmade ( free pattern ) dan rose plastik beli kat kedai.

Kepada teman - teman yang beragama Islam diucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri maaf zahir dan batin..jumpa lagi minggu depan..^_^




Petang ini balik kampung 1 minggu, see you next week..


Bye!

Thursday, August 25, 2011

Daisy and sunflower dish cloth

Seorang anonymous memberi komen, ' bercelotehlah sikit-sikit, tak syoklah.' Kalau saya berceloteh, adakah yang sudi baca, aa..? Biasanya orang lebih suka tengok gambar dari membaca info. Saya pun kadang-kadang macam tu, hehehe... Seorang lagi komen, ' walaupun straight to the point, tapi blog awak masih menarik.' Jadi saya akan pilih ' straight to the point ' la.....


Pattern daisy coasters dalam diagram,  disini 







Thanks for stopping by!

Koleksi buku saya

Koleksi buku crochet, knit dan quilting yang saya beli di kedai Daiso dan kedai buku sekitar KK. 


 Buku latihan asas sulaman riben dan asas menjahit langsir.











Thanks for stopping by!

Friday, August 19, 2011

Buku asas sulaman riben

Sekarang nak belajar embroidery pula. Saya harap buku ini dapat membantu.




Petang ini kalau cuaca mengizinkan saya akan balik kampung. Jumpa hari Ahad nanti. Bye...


Bye!

Thursday, August 18, 2011

Ami Little Heart key chains

Boleh order. Kalau berminat sila hantar email..RM4 per pc..







Happy crocheting!

How to crochet a Heart ~ Tutorial

 Tutorial si jantung hati 3 size berbeza.
Abbreviations

sc - single crochet
st(s) - stitch(es)
slst - slip stitch
dec - decrease (sc2tog)
(x4) - 4 times (4 kali)

Jangan sambung round. Gunakan penanda stitch. 

BAHAN-BAHAN:
HEART 1 size 4 x 5 cm

Cup x2

Round.
1. 6 sc 
2 - 3. 12 sc
Cantum kedua-dua cup dengan 1 slst 
Round 4 selepas dicantum 
4 - 6. 24 sc,
7. 4 sc, dec ( x4) - 20 sts
8. 3 sc, dec (x4) - 16 sts
9. 2 sc, dec (x4) - 12 sts
Masukkan kapas
10. 1 sc, dec (x4) - 8 sts
Masukkan kapas sekali lagi sehingga padat.

11. dec (x4) - 4 sts
gunting benang dan jahit untuk menutup lubang.

Selamat mencuba!

HEART 2  size 6 x 5 cm
Cup x2

Round:
1. 6 sc
2. 12 sc
3-4. 18 sc
Cantumkan kedua-dua cup dengan 1 sl st
5-8. 36 sc
9. 7 sc, dec (x4) - 32 sts
10. 6 sc, dec (x4) - 28 sts
11. 5 sc, dec (x4) - 24 sts
12. 4 sc, dec (x4) - 20 sts
13. 3 sc, dec (x4) - 16 sts
14. 2 sc, dec (x4) - 12 sts  
15. 1 sc, dec (x4) - 8 sts  
16. dec (x4) - 4 sts  -> potong benang dan jahit lubang.

HEART 3 size 7 x 9 cm

Cup x 2

Round
1. 6 sc
2. 12 sc
3. 18 sc
4 - 6. 24 sc
Cantumkan kedua-dua cup dengan 1 slst
7 - 10. 48 sc
11. 10 sc, dec (x4) - 44 sts
12. 9 sc, dec (x4) - 40 sts
13. 8 sc, dec (x4) - 36 sts
14. 7 sc, dec (x4) - 32 sts
15. 6 sc, dec (x4) - 28 sts
16. 5 sc, dec (x4) - 24 sts
17. 4 sc, dec (x4) - 20 sts
18. 3 sc, dec (x4) - 16 sts
19. 2 sc, dec (x4) - 12 sts -> masukkan kapas
20. sc, dec (x4) - 8 sts
21. dec (x4) - 4  -> potong benang dan jahit


CARA KAIT DECREASE *dec (sc2tog) versi AMIGURUMI

Step 1: Kait 1 sc front loop only, seperti gambar bawah.
kemudian 1 lagi sc front loop only menjadikan 2 st, seperti gambar bawah.
Step 2: Kait masuk benang menangglkan 2 st, 
Step 3: Ulang step 2. 



Happy Crocheting
by Dinah

My first amigurumi..

Amigurumi saya yang pertama. Payah kait amigurumi kalau belum biasa, biar pun tengok diagram.
Pattern ini dari buku diagram saya beli kat Daiso haritu.



Happy Crocheting!

Saturday, August 13, 2011

5 set beanies + 6 bunga setiap 1

Hi  friends, I'm back!

Tempahan customer. Rasa bersalah pula sebab lambat kirim.


Set beanie dengan 6 warna bunga 



 Banyaknya bunga!






Happy Crocheting!

Sunday, August 7, 2011

© Crochet Art and Craft 2011-2016