Friday, September 28, 2012

How to crochet a flower

Pattern ini saya beli di Daiso. Cantik bunganya so sayang tak dikongsi bersama :))

  Pattern diagram
Bagi yang tidak boleh baca diagram, ni dia..

Row 1:   kait 2 ch, 5 ch di ch pertama menjadikan 6 ch semua.

Row 2:   kait 4 ch dan sc di stitch yang sama. Then 4 ch dan sc di stitch seterusnya, teruskan   sehingga mendapat 6 space.

Row 3:   Dalam 1 space atau petal, kait ( 1 sc, 1 hdc, 2 dc, 1 hdc, 1 sc ). Teruskan..

Row 4:   Tukar warna ( kalau nak ) space untuk petal yang ke 2, kait 5 ch, sc di rantai row 2 ( tanda merah bulat dalam gambar ) teruskan...

Row 5:   Petal. Kait ( 1 sc, 1 hdc, 4 dc, 1 hdc, 1 sc ) dalam 1 petal atau space. Teruskan hingga mendapat 6 petal....fo





Happy crocheting
xoxo dinah

Sunday, September 23, 2012

Ripple cushion cover

Ada beberapa warna tertinggal, malas nak repeat, tapi tak apa, untuk sendiri juga hehe..

Tutorial ripple stitch, right here


 Saya suka biru



Menjadikan 4 koleksi peribadi.





Happy crocheting!

Friday, September 21, 2012

Crochet smiley faces keychains

Internet ku baru saja disambungkan semula 1 jam yang lalu, 2 minggu tiada internet kerana berpindah rumah ditambah dengan kesibukan menjahit, maklumlah pindah rumah baru mesti langsir pun baru, kan :)) bagaimanapun sempat juga mengait beberapa tempahan kawan.

Salah 1 darinya, order 40 pcs smiley keychains sebagai cendera kenangan.








 





Happy Crocheting!

Tuesday, September 4, 2012

© Crochet Art and Craft 2011-2016