Saturday, May 7, 2011

Flower loom projects..tutorial

Cara membuat bunga menggunakan acuan berbentuk bulat dan 4 segi.

Contoh bunga dari acuan bulat disini

Layer pertama :  Lilitkan 3x benang di setiap sudut/gigi acuan bertentangan.  

Layer kedua (biru muda) : Lilitkan 3x benang pada layer kedua (gigi tengah). Setelah siap, potong pendek salah 1 benang dan benang yang 1 lagi, tinggalkan beberapa inci untuk menjahit/mengikat.

Tarik lebihan benang ke belakang acuan. Sediakan jarum tumpul. 

Jahit seperti dalam pic dibawah. Perhatikan kedudukan jarum dan benang. Skip 2 baris lilitan benang dan masukkan jarum ditengah-tengah.

Dari belakang acuan, masukkan jarum ditengah-tengah 2 baris lilitan benang yang diskip tadi. Tarik benang ketat-ketat, skip 2 baris, masukkan jarum dan dari belakang acuan masukkan benang dicelah-celah 2 baris yang diskip tadi, ulangi sampai siap.

Pandangan depan yang dah siap.

Pandangan belakang.

Tanggalkan bunga dari acuan.

DONE ^^


Bunga dari acuan persegi.
  
Makasih Zah..tolong akak beli acuan nie..

Pilihan ke 2

Pic 1 : 4 x lilitan pada setiap gigi bertentangan.

Pic 2 : Dari belakang acuan, masukkan jarum dicelah-celah lilitan benang. Tahan hujung benang dengan jari, kemudian depan acuan, cari titik tengah pada benang putih dah masukkan jarum.





Cara kait edging..

Cara join square/hexagon, rujuk disini.

Siap rnd 1, join dengan sl st kemudian sl st di st ke 2 dan juga dalam space. Mulakan rnd 2 dengan terus kait 2 ch, 2 dc, 2 ch, 3 dc (semua dalam space) teruskan...





Happy Crocheting!

5 comments:

zaza said...

cantik tuh..nampak cam senang..tapi bila nak buat mesti pening nanti..hehehe..alat 4 segi tuh mmg ader jual ker..

Dinah said...

di kedai mcm tiada..susah cari..mungkin kalau order ada..

Dinah said...

hi zaza..senang je ni..sakit jari ja la tarik2 benang..hehe...dulu ada jual, tak tau la skrang..

Fadzillah Mustafa said...

Cantik flower loom nya. Alatnya ada dijual di mana-mana kedai ke?

Dinah said...

Fadzillah Mustafa..ada jual tapi kat kk susah nak dapat..alat ni akak order dari seorang kawan..makasih!

© Crochet Art and Craft 2011-2016