Thursday, June 28, 2012

Crochet tote bag

 Cara jahit lining Futuregirl Craft


Nama pattern, Catherine wheel stitch. kalau suka, boleh try tutorial dalam bahasa disini

xoxo dinah

Tuesday, June 26, 2012

Granny daisy cushion cover

Share pattern. Sarung bantal kusyen yang kedua.




  






Happy Crocheting!

Sunday, June 24, 2012

Wednesday, June 20, 2012

Projek terbaru yang belum tentu menjadi..

Planning, nak kait selimut besar or cadar, pattern dan warna dah pilih, tapi tak tau menjadi ke tak :)) Masalahnya, bila buat projek besar dan tiba-tiba stok benang terhenti atau lambat sampai, semua kerja ikut terhenti.  Kadang-kadang mengambil masa berbulan-bulan menunggu. Bila terjadi seperti itu, fikiran pun cepat berubah. Tak jadilah buat macam ni..nak buat macam tu, lah.. last-last lain yang dirancang, lain pula jadinya dan itulah saya, cepat berubah fikiran..:(








Happy Crocheting!

Friday, June 15, 2012

African Flower Hexagon

African flower hexagon . 



Cara join hexagon, rujuk disini


Happy Crocheting!

Wednesday, June 13, 2012

Sunshine Award

Satu lagi award saya terima dari Learning to write. Thank you so much Jee, I really appreciate it..



10 Perkara yang saya suka..

Binatang : Puppy
Number : 19
Minuman : Coffee
Facebook atau Twitter : Facebook
Saya meminati : Crochet dan menjahit
Pattern : Semua pattern
Memberi atau menerima : dua-dua 
Hari dalam seminggu : Ahad
Bunga : Semua bunga
Country : Sabah, Malaysia

Again, thank you!
Have a nice day!
xoxo dinah


Happy Crocheting

Monday, June 11, 2012

Daisy flower ~ Tutorial

Pattern bunga ini yang saya gunakan sebagai hiasan  ' round hairclip '.  Tutorial daun boleh refer kat   SINI..


 'Click image to enlarge.'


Row 1 : Kait 2 ch, then 9 sc di ch pertama. fo
Row 2 ( petal ) : Tukar warna. Kait 4 ch ( photo no. 2 ) then 4 'double triple crochet' sekali distitch no. 2, then 4 ch kemudian sc distitch seterusnya ( ch no. 3 ). Ulang mengait sehingga mendapat 5 petal bunga.

Dah! Selesai..





Happy Crocheting!

Thursday, June 7, 2012

Crochet granny ripple pattern

Nampaknya buat masa ini order online masih lagi ditutup kerana nak sambung semula beberapa projek yang sudah dimulakan tapi masih menunggu untuk disiapkan. Minta maaf banyak-banyak atas segala kesulitan. Terima kasih daun keladi..:)




Happy Crocheting
xoxo dinah

Monday, June 4, 2012

Clutch Purse dan Bowl

Lama tiada entry baru. Sibuk dengan perayaan :)) Bagaimana pun mengait tetap on, cuma slow sikit. Dompet dan bowl ini dikait dengan teknik double yarn tapi berlainan jenis benang.

 Purse

Dressing table bowl





Happy Crocheting!
© Crochet Art and Craft 2011-2016