Sunday, December 2, 2012

Granny daisy, tutorial

Hello Weendy! Ini akak buatkan tutorial nya..Cepat, kan. Kebetulan saya buat projek ini so tangkap gambar 2, 3 x, edit sikit-sikit dan muatkan haha..


R 1: Kait 2 ch, then 7 sc di ch pertama, menjadikan jumlah 8 sc termasuk ch.


R 2 : Change color. Masukan benang dan kait 2 ch. Kemudian kait 1 bobble st di stitch pertama, then 2 ch dan bobble stitch di st no 2, teruskan sehingga mendapat 8 bobbles stitch dan 8 sp.


R 3 : Change color. Masukkan benang dan kait 2 ch, 2 dc, 2 ch, 3 dc dalam 1 space sebagai sudut kepada square. Next space 3dc dan sudut kedua 3 dc, 2 ch, 3 dc dalam 1 space, teruskan..

R 4 : Ulang seperti R 3, lihat pics bawah..


Kepada yang baru belajar mengait, ini akak tunjukkan cara-cara mengait bobble stitch. Ada banyak jenis dan cara kait bobble stitch dan ini hanya salah satu daripadanya.


Pic 1 : Kait seperti hdc ( half double crochet ) sebanyak 4 kali ( pics 2 ) dalam 1 kelompok, kemudian pics 3, buat seperti mengait dc--> tengok pics saja ya, tak berapa pandai nak explain :))


Projek seterusnya..



Happy crocheting!

11 comments:

Neli said...

goodmornig dinah ,happy sunaday...kisses

Norma2 said...

Excelente explicación!
Besosss desde Argentina

SPYRIDOULA said...

I love those daisies!Excellent tutorial thank you!Kisses!

Dinah said...

thank you, all..........have a great day!

MunaLisa said...

Yaah <3 Dedication untuk saye ni xD Skrg dah pandai bikin granny daisy ni, thank you sm

Weendy said...

Yaah <3 Dedication untuk saye ni xD Skrg dah pandai bikin granny daisy ni, thank you so much, kak dinah

Dinah said...

makasih weendy..bagi ♥ ♥..

MamaDaniel said...

Saya sedang cuba buat yang ini... :)

Dinah said...

try la mamadaniel, seronok tau mengaitnya.. :)

izan mama mia said...

cantik..saya nak cuba jugalah..tq

Anonymous said...

cantik sangat saya nak cuba.

© Crochet Art and Craft 2011-2016