Tuesday, May 10, 2011

Flower and leaf

Cara kait bunga (basic) untuk beginner, harap dapat membantu.

Abbreviations:

MR - magic ring
ch - chain
hdc - half double crochet
sc - single crochet
dc - double crochet
x6 - 6 kali *6 times
 Daun *leaf
10 ch
sc, hdc, 5 dc, hdc, sc, 1 ch..
sc, hdc, 5 dc, hdc, sc

Bunga *flower

Rnd 1:

4 ch MR
12 hdc dalam ring.
Rnd 2 :
3 ch, skip 1 st, sc ( x6 *6 times)
  Rnd 3 :
(Petal) 2ch, 5 dc, 2 ch, sc  (x6 *6 times)
Siap 6 petal bunga.
Layer atas atau benang warna kuning.
Masukkan benang..
Petal kuning, 2 ch, 4 dc semua dalam 1 st, 2 ch, sc  (x6 * 6 times)


14. 03. 2012 

Entry paling popular :) 
Tq ya :)
Okey..bunga diatas, 
selain perhiasan 
anda juga boleh menghasilkan sesuatu yang lebih menarik..
contoh..



Happy Crocheting!

21 comments:

jee Q said...

wow! very nice creation! and thank you for sharing...

Ina said...

bestnya...seronok la kalau jumpa blog2 yang suka
kongsi ilmu macam awak nie...

Sharifah said...

i like it :D

Anonymous said...

TE FELICITO AMIGA DE VERDAD. SOLO ME GUSTARIA QUE HICIERAS VIDEOS PASO A PASO. ES UNA SUGERENCIA A MI ME FACINAN Y A MUCHA GENTE QUE TE SIGUE. MIL FELICIDADES Y QUE DIOS TE SIGA BENDICIENDO. TODOS LOS TRABAJOS HERMOSOS

Dinah said...

thank you so much..gracias..

Anonymous said...

best lah blog nie..thnk u for sharing..

Ummi Auni said...

mmg best...bunga macam nilah saya cari2...mekaseh sebab sudi berkongsi

ARAH03 said...

tq..saya dah dapat ilham nak buat ros kat bag tempahan saya...

Ate colorate said...

like!

Anonymous said...

Dah lama tinggalkn hobi ni sebab busy tp bila jumpa blog u ni rasa teruja plak nak mengait smula:)

BIttersweetflavours said...

Terima kasih kerana berkongsi ilmu..

tiEnaf said...

tq sis cz sudi kgsi ilmu..")/

Evelynn said...

kakak selalu mengait pakai crochet hook saiz 3/0 kah? atau tukar2? saiz 3/0 dalam mm berapa ya kak?

Dinah said...

hi evelynn..biasanya akak guna hook tulip size 5/0 tapi kalau akak nak size bunga kecil sedikit akak akan guna hook size kecil..seperti dlm pics. rose 3/0 besar sedikit dari tulip 3/0..kalau dlm mm akak tak pasti pula..

Cassey said...

cantiknya ^^

macam mana dinah pasangkan bunga ke granny square? setiap kali nampak tissue box cover dinah yang berbunga, ingin sangat cari tau macam mana pasang bunga ke granny squares <3

xo Cassey

Farah said...

saye betul2 tak faham...
tadi kate, 3 chain selang SATU CHAIN
tapi apabila nak mengait bunga second layer, perlukan 3 chain, apesal satu chain je kene selang????

Dinah said...

saya minta maaf atas segala kekeliruan, maklumlah baru belajar buat tutorial time ni..teguran anda sangat diperlukan supaya kelemahan dapat saya perbaiki..makasih :)

farah..kait 3 ch selang 1 st dan sc di st no 3 sebenarnya, petak ini untuk kita kait layer yang kedua (pink). layer pertama (kuning) kait atas st hdc (yg diselang tadi), row 1, seperti yg dalam pics..

Dinah said...

cassey, kait bunganya dulu kemudian kait rantai sebagai space untuk mengait granny di sekeliling bunga (belakang) tapi kena adjust juga berapa jumlah space yang diperlukan, kalau bunga kecil, 8 space dah cukup. barulah kait grannynya..pastikan ada 4 sudut juga..:)

faridahazmy Ida said...

tips akak bnyk membantu. thanks akak ssb share ilmu yg sngt brguna ni

Roberta Bortoluzzi said...

Oi amiga, adorei todas as novidades do teu blog, também trago novidades no meu blog para ti contar, confira e depois deixe um comentário para eu poder saber o que achastes,beijokas.
http://www.titacarre.com
http://elo7.com.br/titacarre

Maria Amélia Wolff said...

Ual!
Acabo de aprender mais uma novidade!
Obrigada!!
Bjs

© Crochet Art and Craft 2011-2016