Saturday, May 28, 2011

Thursday, May 26, 2011

Doily with reel pattern

Pattern diagram boleh download di Fb saya





Happy Crocheting!

Lazy Daisy ~ Tutorial

Tutorial untuk beginners.

Round 1 : Kait 2 ch diikuti 9 sc di ch pertama.

 Round 2 : New color : kait 10 ch, sc in the next st..teruskan sampai siap.
  
   
Atau seperti ini!

Cara kait daun, refer kat  SINI



Happy Crocheting!

Monday, May 23, 2011

Crochet Prairie Star Afghan~tutorial

Credit to: Youtube

Perlu diingat, sebelum memulakan projek ini, perhatikan betul-betul visual disini, (ada beberapa part) terutama tentang cara-cara join dan gambarajah susunan warna

Saya dah try buat dan inilah hasilnya. Warna, saya tukar mengikut citarasa, tapi masih corak yang sama dengan yang asal.





 TUTORIAL 1 
(Credit : Google)

Abbreviations

dc - double crochet
sc - single crochet
tr - triple crochet
st - stitch
mr - magic ring


Rnd 1:
(Pic atas) 4 ch magic ring, 1 ch, kemudian ( sc, hdc, dc, tr, ch 3, tr, dc, hdc ) x2 dalam ring yang sama.  
Rnd 2 :
(Pic atas)  4 ch, dc di st yang sama, 3 dc. dalam space ( 3 dc, 4 ch, 3 dc ), 3 dc, (dc, 2 ch, dc dalam 1 st)..repeat

Rnd 3 :
Pic atas: 2 ch, dalam space (dc, 3 ch, dc), kemudian 2 dc, 1 ch, skip 1 st, 3 dc, 1 ch, skip 1 st, dalam space (3 dc, 5 ch, 3 dc), 1 ch, skip 1 st, 3 dc, 1 ch, skip 1 st, 2 dc..repeat.

TUTORIAL 2 :

Anda mungkin memerlukan pattern ini pada penghujung projek anda.

Rnd 1 :
4 ch magic ring, 1ch, sc, hdc, dc, tr, 3 ch, tr, dc, hdc, sc...turn

Rnd 2 :
3 ch, 1 dc di st yang sama, 3 dc, dalam space ( 3 dc, 4 ch, 3 dc ), 3 dc, 2 dc di st akhir..turn

Rnd 3 :
3 ch, 1 dc di st yang sama, 2 dc, 1 ch, skip 1 st, 3 dc, 1 ch, skip 1 st, dalam space ( 3 dc, 5 ch, 3 dc ), 1 ch, skip 1 st, 3 dc, 1 ch, skip 1 st, 2 dc dan 2 dc di st akhir.

  Tq :)




Happy Crocheting!

Thursday, May 19, 2011

How To Crochet a Rose (1)

 Tutorial bunga ros yang ke 2.
R 1. Kait sejumlah chain (40 ch), kemudian kait 4 dc di ch no 4, skip 1 ch, 5 dc di ch no. 6, ulang sehingga siap baris pertama. Turn
Lihat gambar 
R 2.  (2 ch, 3 dc, 2 ch, 2 slip stitch) (lihat gambar), ulang mengait sehingga siap round ke 2.
Siap 2nd round, potong benang tapi tinggalkan 5 inci untuk menjahit. Gulung dan bentukkan menjadi bunga ros.
Sisi belakang, jahit menggunakan lebihan benang tadi.

 Baru belajar buat tutorial, maaf sekiranya susah difahami. Selamat mencuba!


 Happy crocheting!

Doily with cosmos design

Dah lama siap tapi baru hari ini upload photonya.  Pattern boleh download di Fb saya.







Happy Crocheting!

Tuesday, May 17, 2011

Doily with mini-carnation design

Projek terbaru, buku pattern ini dah simpan bertahun-tahun dah kuning pun tapi tak pernah kait lagi. Sekali try buat, nampak cantik lah pula. Warnanya juga ikut warna dalam pattern. Benang, saya guna minlon poly.

Daunnya tak ikut pattern asal, susah! so saya ubah sedikit, yang penting hijau. Cantik juga! Hehe..puji sendiri..

 Lenguh jari jemari mengait bunga-bunga ini.
 

 
Siap!
 
Ukuran ~ 37cm lebar.
 
Pertama kali kait doily berbunga-bunga. Menjadi juga..hehe..


Happy Crocheting!

Kitchen stuff collection

Share pattern. Hot pot holder, dish cloths and coasters.















Happy crocheting,

Monday, May 16, 2011

Tissue cover

Tinggal photo. Tissue cover dan hand bag.







Happy Crocheting!

Cover handphone

Pertama sekali, ambil ukuran handphone, panjang, lebar dan tebal.

  
Kait sejumlah chain bermula dari ukuran panjang atau lebar handphone mengikut ukuran handphone yang anda dapat tadi, turn..

kait sc di ch kedua, teruskan..turn..
Rn 2 :
  
Teruskan mengait sehingga siap atau mendapat ukuran yang anda mahu.
  
 Sudah siap belakang, depan dan tepi.
 Ukuran mesti tepat, supaya tidak timbul sebarang kesulitan ketika mencantum. Manalah tau, kan.. ada yang terlebih panjang ke, atau terkurang pendek, ke..
  
 Cara mencantum, cantumkan tepi dan depan (4 segi) dahulu dengan menggunakan sc.
Pic bawah

 Setelah bahagian depan dan tepi siap dicantum (pic bawah), cantumkan pula bahagian belakang dengan kaedah yang sama.

Siap dicantum. Tidak berapa kemas tapi tak apa..hehe!
Kait sc kat tepi bukaan..
  
 Siap
    


Selamat mencuba!
© Crochet Art and Craft 2011-2016